* femeia care l-a iubit s-a sinucis, dându-şi foc într-un cavou, când a aflat că este căsătorit
Aspecte inedite din viaţa criticului brăilean Perpessicius au fost prezentate zilele trecute, la Muzeul Brăilei, în cadrul Conferinţelor Analelor Brăilei, de către istoricul literar Gabriel Dimisianu.
În viaţa personală, Perpessicius a avut parte de un episod straniu, care l-a marcat mult timp. În 1915, la 23 de ani, s-a căsătorit cu Alice Paleologu, cu care a avut un băiat. La 34 de ani, eruditul critic se îndrăgosteşte de Yvoria, Viorica Secoşanu, pe care o cunoaşte la Biblioteca Academiei. Când fata, sensibilă, află că bărbatul pe care-l iubeşte este căsătorit şi are un copil, se sinucide: îşi dă foc noaptea într-un cavou din cimitirul Bellu. Episodul a fost trecut sub tăcere în epocă, acesta fiind descoperit şi mediatizat în 2001 de C. D. Zeletin.
Gabriel Dimisianu a vorbit şi despre activitatea critică a lui Perpessicius, menţionând că niciun scriitor, oricât de neînsemnat, nu trecea neobservat şi la fiecare criticul evidenţia calităţile operei, chiar dacă erau foarte puţin vizibile. A fost menţionat şi faptul că din activitatea profesională au rămas adevărate capodopere, critica poeziei eminesciene, în şase volume.
Despre acuzaţiile de colaboraţionism care i-au fost aduse, criticul Gabriel Dimisianu a precizat: "Nu împărtăşesc aceste învinuiri, mai ales că sunt făcute de unii justiţiari postfestum. Ce putea face Perpessicius? Să se retragă? Care ar fi fost efectul asupra generaţiilor următoare? Asupra trecutului trebuie să avem o privire realistă, concretă, să ne punem în epocă, nu să privim totul din avion, cu prejudecăţi", a spus Gabriel Dimisianu. S-a mai discutat şi despre relaţia cu Brăila, după care directorul adjunct al Muzeului Brăilei, Zamfir Bălan, a punctat afinităţile dintre Perpessicius şi Gabriel Dimisianu. Discuţiile au contin