Mii de cadre medicale din România pleacă lunar în străinătate. Primesc salarii de mii de euro pentru muncă mai puţină, dar de calitate. Au mai puţini pacienţi, au dotări, curăţeni, sunt respectaţi, iar spitalele care-i angajează investesc în ei pentru a se supraspecializa.
La Timişoara are loc în acest weekend un nou târg de cariere pentru medici. Este al şaselea din acest an. De data asta sunt alte firme care fac recrutări decât cele care au mai fost, iar partenerii acestora din Timişoara spun că mereu sunt contactaţi pentru organizarea de noi întâlniri cu medicii interesaţi să plece în alte ţări.
Unul dintre doctorii interesaţi astăzi de un job în străinătate a fost şi Călin Cătălin. S-a interesat de ofertele din Suedia şi Norvegia pentru că ştie că acolo sunt standarde ridicate de viaţă, iar medicina se practică cu profesionalism. În plus, a fost convins şi de faptul că firma angajatoare îi va asigura lui, soţiei şi celor doi copii un curs complet de limbă engleză+limba naţională a ţării alese, în valoare de 5.000 de euro. "Mi s-a promis un venit lunar de cel puţin 2.000 de euro. Se poate evident şi mai mult, însă eu nu am pretenţii mai mari, ţinând cont că în Timişoara, la actualul loc de muncă, am ocazia să câştig 2.000 de euro într-un an de muncă şi nu într-o lună. În plus, firma ne ajută şi la găsirea unei locuinţe şi mobilarea ei. Nu vreau să plec de tot, ci până îşi revin lucrurile în ţară", spune Călin Cătălin, de 35 de ani, medic ortoped.
Pierdem specialişti de top
Un medic român stabilit în Franța vorbește despre diferențele mari dintre sistemul de sănătate de acolo şi sistemul bolnav din România. Condițiile în care muncea în România îi dau și acum fiori medicului orădean, care aici a lucrat la una dintre cele mai prost susținute financiar secții, într-un spital în care tavanul cădea în capul pacienților, iar la fiecare ploaie apa a