Începute în Tunisia si Egipt, unde protestele au dus la înlăturarea de la putere a preşedinţilor, demonstraţii anti-guvernamentale au loc în tot mai multe ţări din Orient. Mitinguri ample şi ciocniri au avut loc în Yemen, Siria şi Iordania . În Siria, martorii relatează că cel puţin 15 persoane au fost ucise după ce forţele de ordine au început să tragă în protestatari în mai multe oraşe ale ţării.
Zeci de mii de persoane au participat vineri la un miting fără precedent în capitala Yemenului, cerând demisia preşedintelui Ali Abdulah Saleh – aflat la putere de peste 30 de ani. În urmă cu o săptămână, la un miting similar, armata a deschis focul şi a ucis 50 de oameni. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului Amnesty International a avertizat autorităţile cu privire la folosirea armelor.
Tot vineri, a avut loc în capitala Sanaa şi o demonstraţie a susţinătorilor preşedintelui. Abdulah Saleh s-a adresat simpatizanţilor spunându-le că e gata să predea puterea, dar numai în mîini sigure. El a avertizat că protestele se pot transforma într-un război civil. Armata a tras focuri de arma în aer pentru a împiedica cele două tabere să se apropie. O parte dintre susţinătorii preşedintelui sunt înarmaţi – transmit corespondenţii agenţiilor internaţionale de sşiri. Şeful statului a negat că ar fi ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor şi le-a cerut suporterilor săi să rămână fermi pe poziţii.
Zeci de oficiali de rang înalt au trecut de partea opoziţiei din Yemen. Pe de altă parte, zielele trecute, Parlamentul a adoptat o serie de legi care sporesc puterea forţelor de securitate în ce priveste reprimarea demonstraţiilor şi arestarea suspecţilor.
Yemen, cea mai săracă dintre ţările arabe, e un aliat cheie al Statelor Unite în lupta împotriva reţelei teroriste Al Quaeda, cu o prezenţă activă în această ţară. Două atentate cu bombă rec