Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12
Stimate domnule Mihai, experienta mea clinica de peste douazeci de ani mi-a oferit, in decursul timpului, exemple de sindroame vertiginoase, cu tot felul de modalitati de manifestare. Voi incerca sa va ofer cateva explicatii medicale, atat in limbajul medicinii alopate, cat si prin prisma medicinii traditionale chineze. Ameteala este un simptom descris ca o senzatie de plutire, de gol, de clatinare sau de slabiciune, lesin. Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a corpului in raport cu mediul, si invers. El tradeaza un dezechilibru la nivelul aparatului cohleovestibular. Ameteala poate aparea in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, tulburarile de ritm si de conducere ale inimii, valvulopatii), boli digestive (suferinte biliare, gastro-duodenite, parazitoze digestive), boli endocrine (disfunctii tiroidiene, insuficienta cortico-suprarenaliana, hiperfoliculinismul la femei).
In cazul dvs., pare sa fie vorba despre o suferinta digestiva la originea ametelii, cel mai probabil de cauza biliara. M-a orientat spre aceasta durata destul de lunga a ultimei crize (afirmati ca a tinut cateva saptamani). Din punct de vedere energetic, starea pe care ati descris-o tradeaza o afectare a organului energetic "vezica biliara" si a portiunii meridianului acestui organ situata la nivelul zonei temporale a creierului.
Ca sa preveniti repetarea unor asemenea episoade, sunt de urmat cateva directii importante:
- alimentatie mai usoara, fara grasimi si prajeli, cu masa de seara cel tarziu la ora 19, din care sa nu lipseasca supele si ciorbele, precum si legumele si fructele. De evitat alimentele care stimuleaza in mod brutal secretia biliara, cum ar fi ciocolata sau smantana.
- fo