România nu va primi acum un termen pentru aderarea la Schengen, aşa cum a sugerat preşedinţia ungară a UE, ci doar atunci când va fi pregătită, pentru că astăzi demonstrează că la frontiere şi în justiţie "încuietoarea funcţionează, dar fereastra este spartă", a susţinut ministrul francez pentru Afaceri Europene, în faţa Adunării Naţionale, pe 23 martie.
Ministrul Laurent Wauquiez a declarat că, din punct de vedere al rezultatelor efective, "trebuie să spunem că lucrurile nu sunt uşoare". "Sub aspect strict juridic, criteriile Schengen pot fi îndeplinite la un moment dat de cele două ţări. Cu toate acestea, vă vedeţi prezentându-vă în faţa cetăţenilor pentru a le explica că, în urma evaluărilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, rezultă că în România şi Bulgaria persistă o importantă corupţie, dar că vom închide ochii la aceasta sub pretextul că au fost îndeplinite criteriile pur juridice ale Spaţiului Schengen? Altfel spus, dacă încuietoarea funcţionează, nu mai contează că fereastra este spartă", li s-a adresat Wauquiez deputaţilor.
Grecia este o insulă în Spaţiul Schengen, pentru că nu are frontiere terestre cu nici o ţară Schengen, spune ministrul francez, adăugând că "ameninţările de la punctele de legătură dintre Grecia, România şi Bulgaria vor creşte considerabil" după aderarea celor două ţări la Schengen. "Frontierele lor vor deveni frontierele noastre, ceea ce presupune ca noi să analizăm calm, fără a exagera rolul criteriilor juridice, ci axându-ne pe eficacitate. Suntem pregătiţi să gestionăm împreună această frontieră în Spaţiul Schengen?"
Iar răspunsul lui Laurent Wauquiez este: "Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a adera, la un moment dat, la Spatiul Schengen. Aceasa este urmarea aderării lor la UE, dar insist: la un moment dat. Nu vom fixa un calendar artificial. Aceste ţări nu vor adera în şase luni, nu în opt l