În această noapte, România trece oficial la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, ora 3:00 va deveni ora 4:00. În țara noastră, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene, care își schimbă ora în ultima duminică a lunii martie și a lunii octombrie.
Ora de vară, ideea lui Benjamin Franklin
Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea și îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin. Acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineață de vară, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cât de multă lumină îi intră în cameră.
La început a crezut că “de vină” sunt lămpile cu ulei, care luminau pe străzile Parisului, dar a observat că soarele tocmai răsarea la orizont.
În anul 1784, Franklin a scris un eseu numit “An Economical Project” în care îndemna populația să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lămpile de iluminat public.
Ceva mai târziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908, încercarea de a introduce această regulă în Marea Britanie a eșuat.
Totuși, prima țară care „a adoptat” ora de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916.
Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă și în Statele Unite. În acest moment, nu mai puțin de 70 de țări au introdus ora de vară. Țările din zona ecuatorială, Japonia și China se numără printre statele care nu au adoptat acest sistem.
Ora de vară influențează sănătatea