Comercianții susțin că doar femeile analizează etichetele preparatelor pe care le pun în coş. Cele mai ,,disecate” informaţii sunt durata de valabilitate, E-urile, caloriile şi zahărul
În supermarket-urile din Deva foarte rar vezi cumpărători care stau şi analizează eticheta produselor pe care vor să le achiziţioneze. Cei mai mulţi se uită doar la preţ şi la perioada de valabilitate. ,,Nu citesc eticheta cu ingrediente. Pur şi simplu, pun produsul în coş şi plec cu el la casa de marcat. Nimeni din familia mea nu obişnuieşte să vadă ce conţine ketchup-ul pe care-l cumpără. Dacă ne uităm, ne axăm doar pe preţ”, a declarat Violeta Albu. Faptul că majoritatea hunedorenilor nu analizează ingredientele preparatelor alimentare este confirmat chiar de comercianţi. ,,Foarte puţini fac lucrul acesta, de regulă femeile. De obicei, întreabă dacă produsul este ecologic. La lactate se uită dacă există conervanţi sau nu. Uneori, chiar noi le dăm asemenea informaţii, care iaurt conţine mai multă grăsime sau care smântână este mai naturală. Din păcate, prea puţini se uită, din proprie iniţiativă, pe etichetă să vadă din ce e făcut produsul”, a precizat şi Leontina Bocoş, vânzătoare.
Nu ştiu ce înseamnă
Pentru că nu citesc ceea ce cumpără, hunedorenii nu fac nici reclamaţii sau sesizări care să vizeze produselor achiziţionate. ,,Majoritatea consumatorilor nu ştiu ce înseamnă ingredientele din diferite preparate alimentare. Nu ştiu să citească lista componentelor şi să facă corelaţia cu afecţiunile medicale de care suferă”, a declarat directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Romi Cărmăzn. Conform acestuia, dezinteresul pentru citirea etichetelor este legat de nivelul de educaţie al fiecăruia. Doar cei cu cunoştinţe solide sunt interesaţi de ceea ce pun în coş. ,,Eu de fiecare dată mă uit să văd ce conţine produsul. Mă uit să văd câte c