Preşedintele Traian Băsescu spune că multe dintre măsurile de coordonare economică agreate ieri, la summitul UE de la Bruxelles, au fost luate de guvernul de la Bucureşti încă din 2010. Sursa: REUTERS
Fără a mai aştepta să adopte moneda unică, România a aderat la "Pactul euro plus", preşedintele Traian Băsescu susţinând că decizia vine în contextul în care criteriile strategiei sunt pe aceeaşi linie cu priorităţile şi măsurile luate în 2010 de guvern.
Mai mult, şeful statului spune că pasul făcut înainte de Cabinetul de la Bucureşti ne-a scutit de o criză de genul celei care a dus la căderea guvernului de la Lisabona.
Obiective comune
"Pactul euro plus", asupra căruia şefii de stat şi de guvern au convenit ieri la Bruxelles, prevede o serie de măsuri de coordonare economică între semnatarii săi. Este vorba despre stimularea competitivităţii, reducerea impozitelor pe muncă, alinierea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, stabilirea unui plafon maxim pentru datoria publică, combaterea fraudei şi evaziunii fiscale, precum şi măsuri privind educaţia şi cercetarea.
"În România, ceea ce noi am făcut în 2010 sunt obiective ale «euro plus». Acest pact e o confirmare că nu s-a greşit în măsurile luate de Guvernul României. Cel puţin din punct de vedere al legislaţiei adoptate ne aşază pe obiectivele «Pactului euro plus». Vedem că în Europa sunt guverne care cad pentru că vor să ia măsuri pe care Guvernul României le-a luat", a explicat preşedintele Traian Băsescu, dând ca exemplu adoptarea noului Cod al Muncii, a legii educaţiei şi a măsurilor de combatere a muncii la negru sau a evaziunii fiscale.
Şeful statului a precizat însă că decizia de aderare la "Pactul euro plus" a fost luată după ce România a avut garanţia că nivelul taxelor va rămâne un drept naţional. "Dacă se punea sub semnul întrebării