Pe drumul spre poienile cu narcise ori spre cea mai lungă peşteră din Europa ai impresia că munţii se vor prăvăli peste tine şi că lumea se termină la zidul albastru al mănăstirii Râmeţ. La Stremţ nu vin foarte mulţi turişti. Poate pentru că nu poţi ajunge cu maşina până la destinaţie sau fiindcă în zonă nu sunt multe locuri de cazare. Dar asta nu înseamnă că nu merită să vii aici.
Nu te lua după aparenţe! Chiar dacă este mai sălbatic şi aproape total neexploatat turistic, ţinutul Stremţului se dovedeşte o încântare pentru toţi cei care trec pe aici. Cine vrea o vacanţă cu drumeţii nu poate găsi un loc mai potrivit, indiferent dacă e vorba de trecerea Cheilor Râmeţului, de o excursie în poienile pline cu narcise ale Tecşeştilor sau de o expediţie în peştera Huda lui Papară - cea mai lungă, cea mai denivelată şi cea mai dificilă peşteră din Europa, unde se află cea mai mare sală, cea mai înaltă galerie, cea mai frumoasă cascadă şi cea mai numeroasă colonie de lilieci de pe bătrânul continent.
Citiţi şi:
VIDEO Colţ de rai: Cu drag, din Valea Drăganului
Colţ de rai: Sâmbăta de Sus, un loc divin
Colţ de rai: Pădurea Letea, cel mai exotic loc din România
Dintre atâtea superlative ai ce alege, cu siguranţă. E bine totuşi să-ţi programezi vacanţa înainte de a da iarba, altfel peisajul destul de aspru o să ţi se pară de-a dreptul sălbatic.
Morar din tată în fiu
Cum intri în Geoagiul de Sus, îţi iese în cale o terasă cu bănci şi mese din lemn, între care par aruncate la nimereală, în iarba verde, câteva căruţe, roabe, şi oale vechi. Numai bine pentru o pauză de cafea, îţi spui, mai ales că locul are o parcare generoasă.
Surpriza vine însă abia după ce cobori din maşină: în spatele barului se află o moară de apă veche de peste 200 de ani care macină la fel de bine ca-n prima zi. De cinci gen