Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, ieri, viitorul acord de împrumut cu România, de tip precautionary, în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
O înţelegere de tip precautionary nu presupune utilizarea banilor decât dacă vor apărea anumite situaţii de urgenţă. Acordul va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, crede că România ar putea folosi banii din acord dacă situaţia din statele europene se înrăutăţeşte, ceea ce ar face pieţele financiare externe mai puţin accesibile. În opinia ministrului finanţelor, deocamdată nu există niciun motiv de îngrijorare. "România are o credibilitate foarte bună pe pieţele financiare, poate să-şi finanţeze deficitul bugetar", consideră Ialomiţianu.
Care sunt ţintele stabilite prin noul acord
Opinia ministrului este împărtăşită şi de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Rezervele internaţionale ale ţării sunt foarte puternice acum şi tocmai de aceea nu cred că va exista o solicitare ca sumele din viitorul acord să fie folosite pentru finanţarea deficitului public", ne-a spus Tănăsescu.
În primele două luni din 2011, deficitul bugetar a fost în linie cu ţintele fixate, a mai spus reprezentantul României la FMI. "Ţintele de deficit sunt stabilite trimestrial, iar evoluţia din ultimele luni indică faptul că ţinta din acest trimestru poate fi atinsă cu uşurinţă", a spus Tănăsescu.
Potrivit Agerpres, acordul stabileşte un cadru şi o serie de ţinte, în domenii precum energia, transporturile şi sănătatea. Măsurile concrete vor fi stabilite cu prilejul următoarei vizite a misiunii FMI, la Bucureşti, care va avea loc între 25 aprilie şi 10 mai. Ajutorul din partea FMI face parte dintr-un pachet mai larg, de circa 5 miliarde de euro, în care vor fi incluse şi fondur