Imaginea lui Costică Ştefănescu „respiră profesionalism, autoritate şi o aură de mare campion“ - aşa se încheie prezentarea căpitanului „Craiovei Maxima“ din Enciclopedia Fotbalului - Larousse. Deşi a abandonat cariera de fotbalist în iunie 1988, adică de aproape 23 de ani, Ştefănescu deţine şi astăzi un record: are cele mai multe meciuri în prima ligă fotbalistică din România, 490. Dintre acestea, cele mai multe partide (378) le-a jucat sub culorile Universităţii între 1973 şi 1986, echipă cu care a obţinut cele mai mari performanţe ca jucător, cunoscând celebritatea şi în afara României.
Povestea lui este arhicunoscută: din atacant la Steaua a ajuns mijlocaş la Universitatea şi, în cele din urmă, libero, pe timpul lui Teaşcă şi la sugestia poetului Adrian Păunescu. Titular incontestabil la echipa de club şi la naţională, statornic căpitan al acestora, Costică este, alături de Apolzan şi Belodedici, unul dintre cei mai cunoscuţi titulari ai postului de libero din România. Deşi a debutat târziu în echipa naţională, la 26 de ani, a purtat banderola de căpitan al tricolorilor în 40 de meciuri. Astfel, Ştefănescu a fost de două ori căpitan al selecţionatei noastre pe celebra arenă Wembley, în partidele României contra Angliei din 1981 (0-0) şi 1985 (1-1).
Ca antrenor nu a reuşit performanţele pe care le-a obţinut ca jucător. În perioada 1994 (după CM din SUA) - 1998 a fost secund al echipei naţionale. Din 2010 nu mai antrenează, ocupându-se de afaceri. În prezent, se află în SUA, la Miami, unde intenţionează să-şi cumpere o casă, iar sâmbătă îşi aniversează ziua de naştere - 60 de ani.
Imaginea lui Costică Ştefănescu „respiră profesionalism, autoritate şi o aură de mare campion“ - aşa se încheie prezentarea căpitanului „Craiovei Maxima“ din Enciclopedia Fotbalului - Larousse. Deşi a abandonat cariera de fotbalist în iunie 1988, adică de aproape 23 de an