Românii ar putea fi scutiţi de scumpiri la mâncare în următoarele câteva luni. Producătorii contactaţi de gândul spun în ce condiţii ar mai putea recurge la majorări de preţuri în viitorul apropiat.
Cele mai mici preţuri la mâncare se găsesc în pieţele din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Covasna, Ialomiţa, în timp ce locuitorii din Bucureşti, Bihor, Vaslui şi Hunedoara cheltuie pentru aceleaşi produse de până la două ori mai mult. Statisticile Ministerului Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Covasna (1,8-3 lei pe kg) şi Bucureşti (2,5-3 lei pe kg), în timp ce cei mai scumpi se găsesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costă 3,5 lei. În ultimele 12 luni, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că preţurile la cartofi au crescut cu aproape 50 %, producătorii dând vina pe condiţiile meteo neprielnice, pe reducerea numărului de cultivatori şi scăderea importurilor.
Fără scumpiri preconizate
Românii ar putea fi scutiţi de scumpiri la mâncare în următoarele luni, producătorii şi procesatorii contactaţi de gândul estimând că doar în anumite condiţii ar mai putea recurge la majorări de preţuri în viitorul apropiat. În plus, în apropierea Paştelui preţurile la ouă "la poarta" producătorilor au şanse să fie mai mici comparativ cu anul trecut, potrivit estimărilor reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări.
Pâinea s-a scumpit în acest an cu 8%, faţă de estimările de 30%
Producătorii de pâine spun că de la începutul acestui an şi până în prezent pâinea s-a scumpit, în medie, cu 8%, faţă de 30%, cât erau estimările producătorilor la început de an. "Motivul îl reprezintă puterea de cumpărare scăzută şi evaziunea fiscală din domeniu, pentru combaterea căreia nu s-a mai făcut nimic. Cât priveşte materia primă, în