Benjamin Radford, autorul mai multor cărţi despre fenomene paranormale şi monştri, spune că a găsit dovezile necesare pentru a putea afirma că misticul animal "El Chupacabra" nu este real, scrie publicaţia americană Christian Science Monitor. "Nu e nici măcar o păcăleală, ci doar o amintire rămasă în urma unui film ştiinţifico-fantastic", crede Radford.
El Chupacabra, o creatură pe seama căreia sunt puse morţile ciudate ale unor animale, a ajuns la fel de celebră ca monstrul din Loch Ness sau Bigfoot. Primele poveşti despre bizara creatură au apărut în martie 1995 când, în Puerto Rico au început să apară din ce în ce mai multe capre moarte, golite de sânge. Un ziar local a publicat în vara acelui an o descriere a creaturii, oferite de Madelyne Tolentino, care a pretins că a văzut animalul pe stradă. Tolentino a descris o creatură bipedă, de aproape un metru şi jumătate, cu ţepi pe sapte, mâini şi picioare subţiri, un cap alungit şi ochi roşii sau negri. Radford, care a stat de vorbă cu Tolentino a întrebat-o dacă văzuse filmul Species (Specii), un lung-metraj care rula în cimena la vremea respectivă.
Tolentino a recunoscut că văzuse filmul cu doar câteva săptămâni înainte de a oferi descrierea creaturii care urma să fie cunoscută drept "El Chupacabra". "Poţi face o conexiune directă între apariţia filmului la cinema, vizionarea creaturii în film, asocierea cu un animal de pe stradă, apariţia textului din ziar şi intrarea creaturii în conştiinţa colectivă", explică Radford. La puţin timp după descrierea lui Tolentino, au fost semnalate numeroase alte apariţii ale creaturii în America Latină, Caraibe, Mexic şi Florida, toate descrise asemănător cu varianta lui Tolentino.
Frenezia creaturii care suge sângele caprelor s-a mai stins puţin pe la începutul anilor 2000. În 2004 ceva a început să atace animalele din Texas. Un fermier a reuşit să împuşte an