Trecerea de la alimentaţia de iarnă, mai bogată în proteine, la alimentaţia de sezon, bazată pe crudităţi, acutizează simptomele gastritelor şi ale ulcerului. Manifestările constau în creşterea frecvenţei episoadelor de arsuri stomacale, precum şi în greaţa şi balonările de după masă.
Dieta de primăvară include multe crudităţi, precum ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata şi alte vegetale de sezon care cresc aciditatea gastrică. Pentru persoanele care suferă de inflamări ale mucoasei gastrice, de exemplu, de gastrită, acest tip de alimentaţie
acutizează simptomele specifice afecţiunii. Este vorba despre manifestări precum lipsa apetitului, apariţia disconfortului abdominal după fiecare masă, greaţă, ameţeli, stări de vomă, precum şi balonare.
În general, acutizările sezoniere pot dura până la şase săptămâni şi pot fi observate primăvara şi toamna. De aceea, cu atât mai mult în aceste anotimpuri, persoanele cu afecţiuni gastrice trebuie să-şi urmeze dieta recomandată de specialişti pentru a evita agravarea simptomelor.
Fără iritanţi ai mucoasei gastrice
Evitarea abuzurilor alimentare este un prim pas pentru a preveni agravarea bolilor de stomac. Mesele neregulate şi consumul de alimente în cantităţi mari, mestecarea incorectă şi insuficientă a alimentelor şi introducerea în dietă a unor mâncăruri care irită mucoasa gastrică contribuie la creşterea acidităţii şi duc la agravarea afecţiunilor gastrice.
O consecinţă a nerespectării igienei alimentare poate fi, în cazul persoanelor cu hiperaciditate, evoluţia de la gastritele hiperacide la ulcer. „Alimentele condimentate care irită mucoasa gastrică, excesul de alcool şi fumatul, toate reprezintă factori de risc pentru apariţia bolilor de stomac, de aceea trebuie evitate pentru a preveni gastrita hiperacidă, afecţiune care se tratează cu dificultate şi, care, în cazurile g