În urma succesului înregistrat de testele pe animale, doctorii susţin că sunt gata să implanteze utere sănătoase de la donatori femeilor care nu pot avea copii, scrie Daily Mail.
Anunţul dă speranţe miilor de femei care s-au născut fără uter sau cărora li s-a extirpat, în urma unor boli.
Predicţia a fost făcută de profesorul Mats Brannstrom, de la Universitatea din Goteborg (Suedia), unul dintre pionerii transplanturilor de organe feminine. În ultimii zece ani, profesorul a testat transplantul de uter pe şoareci, şobolani, oi şi porci şi speră să obţină aceleaşi rezultate bune şi pe femei.
Principala problemă legată de transplantul de uter la femei este că organul este legat de corp printr-un sistem foarte complex de vase sangvine.
Brannstrom a declarat că speră ca transplantul de uter să fie posibil începând de anul viitor, într-unul din zece spitale din lume.
El a precizat, însă, că transplantul va fi doar unul temporar. "Este posibil ca, după una-două sarcini, uterul transplantat să cedeze, din cauza efectelor pe termen lung a medicamentelor care previn refuzul organismului de a accepta organul", spune Brannstrom.
"E greu de demonstrat că transplantul de uter este sută la sută sigur. Cred că experimentul va fi mai degrabă asupra copilului din pântec şi nu asupra mamei. Sigur că înţelegem cât de greu le e mamelor care nu pot avea copii. Dar trebuie să ne gândim că nu orice problemă are şi o rezolvare", spune Josephine Quintavalle, fondatoarea unei organizaţii creştine care se ocupă cu problemele etice legate de sarcini (cât de morale sunt mamele-surogat, fertizilarea in-vitro etc).
Alţi critici spun că descoperirea "erodează" caracterul sfânt al vieţii şi se întreabă cât de sigur ar fi transplantul de uter.
Cine ar putea fi donatoarele?
Uterul transplantat poate proveni fie de la o persoană vie, fie de la o persoană