Datoriile se ridfică la 6,6 milioane de lei şi ar trebui achitate, în următorii trei ani, către şase firme care au prestat servicii pentru fabrică până anul trecut.
Subiectul a fost adus în prim plan de Radu Roşian, administratorul special al Fabricii de Arme şi al Uzinei Mecanice din Cugir.
„În mod normal ar trebui sã fie lapte şi miere la Fabrica de Arme Cugir, pentru cã avem comenzi, am crescut preţurile dar, din păcate, nu este aşa. Înainte o mare parte din producþia fabricii se fãcea cu subcontractori. Rezultatul este că după desfiinţarea firmelor şi trecerea personalului la Fabrica de Arme Cugir, fabrica a rãmas cu o datorie faţã de aceste firme de 66 miliarde de lei vechi“, a declarat administratorul special al Fabricii de Arme şi al Uzinei Mecanice din Cugir.
Conducerea Fabricii consideră că achitarea datoriilor reprezintã un mare handicap pentru profitul societăţii.
„Tot ce am obţinut prin creştere de preţuri şi de capacitate, în loc sã folosim banii să ne dezvoltăm, să retehnologizăm producţia, noi trebuie să dăm la aceste firme între care se numără Kenarms, Sigan Prest, Product Prest, Mounting, Mecano Product, Forging. Noi avem speranţe, chiar şi cu aceste eşalonări şi datorii pe care le avem, să mergem mai departe“, a mai completat Roşian.
Verificări de la Ministerul Finanţelor şi Romarm
Roşianu a apreciat că contractele cu cele şase firme nu sunt ilegale, ci profund imorale.
„În momentul de faţă se desfãşoarã un control financiar de la Ministerul de Finanţe şi de la Romarm. Am înţeles că unele dintre preţurile pe care Fabrica de Arme le avea stabilite cu aceste firme iniţial erau renegociate, ulterior crescute şi de câte 3,4,5 ori“, a încheiat administratorul special al Fabricii de la Cugir.