Senatorii au votat ca depăşirea vitezei legale cu maximum 20 km/h, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii de siguranţă să fie sancţionate cu avertisment la prima abatare. Relaxarea sancţiunilor prevăzute de Codul Rutier vine în condiţiile în care România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privinţa siguranţei circulaţiei.
Iniţiativa acestor modificări aduse legii privind circulaţia pe drumurile publice i-a aparţinut senatorului PDL Florian Staicu. Interesant este că amendamentele au fost votate, miercurea trecută, cu 90 de voturi pentru şi o singură abţinere. Această iniţiativă aberantă i-a adus alături pe aproape toţi senatorii prezenţi, indiferent de partidul din care fac parte. Dacă modificările vor trece şi de Camera Deputaţilor, prevederile vor intra în vigoare în această vară.
Modificarea legislativă stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv „mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru începători vor fi sancţionate cu avertisment scris.
Dacă un conducător auto repetă abaterea respectivă într-un interval de şase luni, acesta va fi sancţionat cu amendă şi puncte de penalizare. Practic, avertismentul scris expiră după şase luni, iar contravenientul o poate lua de la capăt. În prezent, toate aceste abateri sunt sancţionate din prima atât cu amendă, cât şi cu puncte de penalizare. Chiar şi aşa, România are una dintre cele mai blânde legislaţii din UE în privinţa circulaţiei pe drumurile publice.
Justificări
Senatorul PDL Florian Staicu spune că s-a gândit la acest amendament pentru a schimba optica şoferilor faţă de agentul rutier. „În prezent, dacă te opreşte poliţistul pentru că ai uitat să-ţi pui centura de sigu