Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.
"Percepţia unanimă a fost pozitivă faţă de ce s-a făcut în România în ultimii doi ani. Dincolo de discuţiile şi dezbaterile interne din România, la nivelul comunităţii internaţionale a existat şi există precepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune", a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.
Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.
Printre problemele încă nerezolvate, Tănăsescu a menţionat arieratele sau situaţia întreprinderilor de stat
* Ialomiţianu: Mi-aş dori să nu utilizăm banii din noul acord cu FMI
Ministrul Finaţelor Publice a declarat, vineri, că îşi doreşte ca România să nu acceseze banii din noul acord de tip preventiv. "În momentul de faţă nu avem probleme. România are o credibilitate foarte bună pe pieţele financiare, poate să-şi finalizeze deficitul bugetar", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.
Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, este de părere că noul acord pe care urmează să îl semnăm reprezintă o asigurare, de care ţara noastră doreşte să dispună. "Nu te costă nimic să ai o linie de credit deschisă", ne-a declarat domnia sa.
* Ialomiţianu: România are capacitatea să-şi plătească datoriile
Ţara noastră şi-a îndeplinit toate obiectivele şi toate ţintele, este de părere ministrul Finanţelor. "România iese din recesiune, dar trebuie să aşteptăm definirea indicatorilor", a declara