Compania unică de furnizare a "Electrica" SA, rezultată în urma fuziunii actualelor filiale de furnizare Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, va fi funcţională din aprilie. Ioan Folescu, directorul general al "Electrica" SA, ne-a declarat: "Proiectul de fuziune este unul mai vechi, aprobat anul trecut. Fuziunea nu a putut fi aplicată până acum pentru că nu am avut certitudinea că necesara infuzie de capital din partea < Electrica > nu este interpretată ca ajutor de stat. Astfel că, după înfiinţarea noii companii de furnizare, vom face şi aportul de capital în numerar în valoare totală de circa 90 milioane de lei".
Filialele de furnizare ale "Electrica" SA au scăpat recent de insolvenţă după ce consultantul selectat de compania-mamă a decis că le poate capitaliza cu banii din privatizare, această operaţiune nefiind ajutor de stat. Majorările de capital ale filialelor, "îngropate" de creanţele pe care le au de recuperat de la companiile CFR, au fost decise de acţionarii "Electrica" anul trecut. Numai că, în prezent, aportul de capital este mai mic faţă de cel planificat de 190 de milioane de lei. Domnul Folescu a explicat micşorarea sumei: "< Electrica > a donat 150 milioane de lei la bugetul de stat şi a şi acordat un credit de 60 milioane de lei companiei < Electrica Serv >, pe care o deţine în totalitate şi care este în plin proces de restructurare. Astfel, au rămas mai puţine fonduri pentru filiale".
Filialele de furnizare ale "Electrica" SA riscau insolvenţa şi chiar falimentul din cauza datoriilor acumulate de către companiile CFR. Potrivit "Electrica" SA, CFR are datorii de circa 170 milioane de euro pentru electricitatea consumată.
* "Electrica" SA îşi majorează capitalul cu aproape 35 milioane de lei
Şi "Electrica" SA îşi va majora capitalul cu 34,56 milioane de lei. Ioan Folescu ne-a declarat că majoarea se va face pr