Majoritatea produselor de post sunt un amestec de E-uri cu denumiri ciudate, care intoxică organismul în loc să îl purifice, avertizează nutriţioniştii.
Medicii nutriţionişti le recomandă persoanelor care ţin post să evite produsele din comerţ, deoarece acestea au un conţinut ridicat de aditivi alimentari şi pun sănătatea în pericol. În plus, soia folosită la astfel de preparate este modificată genetic, provocând probleme de sănătate persoanelor cu dezechilibre hormonale.
Mezeluri fără carne, iaurturi şi brânză fără lapte sau prăjituri fără ouă, lapte sau unt sunt câteva dintre ofertele retailerilor în perioadele care premerg Paştelui şi Crăciunului. Deşi unele sunt sănătoase, nutriţioniştii spun că majoritatea produselor de post sunt un amestec de E-uri cu denumiri ciudate, care intoxică organismul în loc să îl purifice.
În ceea ce priveşte produsele de post fabricate din soia, specialiştii atrag atenţia că acestea nu sunt tocmai recomandate. "În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse. Deşi sunt fabricate din soia, aceasta este modificată genetic şi combinată cu mulţi aditivi alimentari, respectiv E-uri, pentru ca produsul finit să semene, atât din punct de vedere al gustului, al mirosului, cât şi al culorii, cu alimentul pe care îl «imită» - salam, parizer, pateu, crenvurşti, caşcaval", menţionează dr. Livia Nena, biolog nutriţionist.
Dintre produsele din soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu, cu o singură condiţie: soia să nu fie modificată genetic. Laptele din soia este şi el sănătos. "Acesta se poate bea zilnic, mai ales că acest aliment este indicat persoanelor care au intoleranţă la lactoză", apreciază biologul Nena.
Proteinele de origine vegetală previn anemia
Un alt pericol ascuns în produsele de post îl reprezintă prezenţa unor ingrediente de origine animală. De exemplu, brânzeturile de post pot