Tot romanul stie pentru ca a vazut la televizor cum Popeye marinarul, ori de cate ori intra in cate o incurcatura si asta se intampla mai tot timpul, apeleaza la spanac sa mai prinda puteri. Asa sa fie sau nastrusnicul personaj de desene animate ne amageste ca noi sa facem vanzare negustorilor? Sa vedem.
Inainte de toate, trebuie spus ca spanacul este planta de cultura. Pana sa ajunga pe tarabele pietelor, spanacul este ingrijit si atent supravegheat de cultivator. In tara noastra, spanacul este cultivat, ca planta alimentara de succes, pe intinse suprafete agricole.
Multi oameni mananca spanac dar putini stiu ca este foarte bogat in vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, in fibre alimentare si acid folic. Spanacul poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca la suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.
Nutritionistii avertizeaza ca, prin fierbere, spanacul isi pierde majoritatea principiilor sale active. De aceea, in scop terapeutic, recomanda sa se consume proaspat si crud, in salate, sau sub forma de suc.
Sucul de spanac se poate prepara manual sau mixat. Pentru a prepara sucul manual se taie doua maini de spanac, cat mai marunt, peste care se toarna 200 ml de apa. Folosind o lingura de lemn se amesteca in asa fel incat frunzele spanac sa lase cat mai mult suc. Amestecul se lasa la macerat, la temperature camerei, timp de patru, sase ore dupa care se filtreaza si se bea imediat.
Pentru obtinerea sucului din frunze de spanac mixat, se pun in vasul mixerului 200 de ml de apa si, gradat, se adauga doua maini de frunze proaspete, taiate marunt. Totul se amesteca pana se formeaza o pasta dupa care se lasa trei ore la macerat, la temperature camerei. Se filtreaza si sucul astfel obtinut, se bea imediat.
In