Criza economică a afectat inclusiv serviciile de asistenţă de business, care şi-au găsit o nouă nişă de menţinere a profiturilor, graţie unui Cod Fiscal tot mai stufos. Reprezentanţi ai pieţei de consultanţă financiară se aşteaptă la creşteri de cel puţin 5% în acest an. Firmele încep să conştientizeze nevoia unui expert fiscal.
Criza economică din ultimii ani a influenţat piaţa vastă a serviciilor de consultanţă financiară într-un mod neunitar. Cea mai dinamică evoluţie se observă pe palierul taxelor, unde asistenţa de profil s-a dezvolat în cele mai diverse forme. Marilor companii din aşa-numitul Big Four (KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young şi Deloitte) - care ocupau o cotă de 80% din piaţa de consultanţă financiară - li se alătură tot mai multe firme specializate, chiar dacă de dimensiuni mai reduse.
Potrivit lui Jan Glas, managing partner al TPA Horwath România, încetinirea ritmului economic a avut impactul negativ cel mai puternic asupra serviciilor aferente tranzacţiilor, respectiv piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A). Numărul acestora a scăzut dramatic - nu numai în sectorul imobiliar -, astfel că firmele de consultanţă, a căror activitate era preponderent legată de fuziuni şi achiziţii, au fost nevoite să îşi regândească operaţiunile.
„Multe companii de consultanţă au fost nevoite să se reinventeze, tendinţa observată cel mai adesea fiind redirecţionarea serviciilor dinspre M&A către servicii de restructurare sau reorganizare, inclusiv asistenţă financiară pentru supravieţuirea companiilor în perioada de stand-by", arată Glas.
Tot el spune că serviciile de raportare fiscală au fost mai puţin afectate. „Noi am remarcat chiar o creştere a externalizării acestui tip de servicii curente către firme de consultanţă specializate", a mai spus Glas.
Modificări frecvente
Experţii de la Dănilă, Petre & Asociaţii sunt convi