O moară, o brutărie, un atelier de croitorie sau o farmacie sunt doar câteva dintre afacerile deschise recent de femei din mediul rural. Oltence precum cele din Melineşti, Dolj, au învăţat să-şi croiască singure viitorul, au apelat la credite sau la fonduri europene şi gustă acum din cupa succesului, ca şefe.
Sătule să-şi tot aştepte soţii acasă cu masa caldă, să aibă ca rost doar să vadă de copii şi de gospodărie, să afle ce se petrece dincolo de graniţa comunei doar din poveştile celor mai plimbaţi, câteva femei din Melineşti, judeţul Dolj, au pus piciorul în prag şi s-au înscris la cursuri de antreprenoriat. Suna bine.
„Nu ştiam ce e, dar era bine că se gândeau să ne mai bage şi pe noi în seamă, să vadă că existăm", spune doljeanca Rodica Buliga, care stă pe-o ulicioară unde greu ajung veştile de zi cu zi. La cursuri şi-au dat seama că învaţă despre un lucru la care râvneau demult: propria afacere.
Ioana Dincă (34 de ani) recunoaşte că nu avea nici cea mai vagă idee despre cum se construieşte un plan de afaceri şi ce înseamnă să gândeşti o strategie. Avea de ceva timp în gând să întreprindă ceva pe cont propriu, dar nici încotro s-o apuce nu ştia şi nici bani nu prea avea. De muncit, muncea, dar îi părea cam fără spor. Când s-a înscris în proiectul „Femeia Antreprenor în Rural" şi-a propus vadă cum stau lucrurile cu fermele, cum le faci, de unde iei finanţare.
„A fost greu"
„Avem peste 150 de oi şi capre la pădure, 17 porci, patru vite", spune tânăra, mama unui băieţel de 4 ani. A prins repede paşii demarării unei afaceri şi a căpătat curajul de a se orienta către fondurile europene. „Nu ştiam despre ce e vorba, dar mi-am dorit să aflu cum să reuşesc, aşa cum au făcut alţii, care au avut curaj să investească la ţară", povesteşte Ioana, acum şi studentă în ultimul an la Facultatea de Agronomie din Craiova.
A ap