Ioana Vârsta, lector la Institutul Diplomatic Român, a scris o carte de prezentare a standardului de protocol european actual. În opinia sa, pentru a dezvolta afaceri transnaţionale semnificative trebuie respectat un cod de comunicare şi relaţionare cu celelalte persoane. Lucrarea conţine şi un capitol dedicat istoriei protocolului în lume.
Ziuaveche.ro: Protocol şi etichetă diplomatice. Cum a venit ideea unei asemenea cărţi?
Ioana Vârsta: Fiind lector al Institutului Diplomatic Român, pe această disciplină, am avut posibilitatea să constat că există un foarte mare interes pentru acest domeniu, interes venit din partea tuturor zonelor societăţii – instituţii publice, companii, ONG-uri, profesii liberale sau persoane care acum urmează studiile post-universitare. Aceştia sunt cursanţii IDR şi cred că este remarcabil că au această preocupare. De la ei şi de la stafful IDR ştiu că o asemenea lucrare în limba română, care să fie acoperitoare şi practică, este bine venită. Le mulţumesc şi pe această cale.
ZV: Citind această lucrare, Protocol şi etichetă diplomatice, mi-am dat seama că, dincolo de chestiunile de fond pe care România le are de rezolvat, sunt şi o serie de chestiuni de formă, de stil, care nu ne sunt prea familiare. Am văzut pentru prima oară, într-o lucrare în limba română, că politica cu relevanţă, că afacerile performante se fac într-un anume fel pentru a avea succes.
I.V.: Da, aşa este. Şi aşa este de mult. Încă din antichitate. De fapt, întreaga istorie politică a omenirii se suprapune cu istoria protocolului şi a etichetei. În cadrul lucrării, un capitol întreg este dedicat istoriei protocolului în lume prin care am încercat să arăt faptul că protocolul, ca formă de evidenţiere a puterii depline în interiorul unei societăţi şi ca ritual a interacţiunii între puteri statale în relaţiile externe, a avut diverse forme de exprimare