Ali Abdullah Saleh, aflat la putere din 1978, îşi negociază renunţarea la funcţia de preşedinte al Yemenului şi va demisiona până la sfârşitul acestui an, relatează BBC. Sursa: REUTERS
Luna trecută, Saleh anunţa că are de gând să îşi ducă la capăt actualul mandat, care expiră în 2013, şi se angaja să nu mai canideze pentru unul nou. Liderul de la Sanaa s-a răzgândit însă după şase săptămâni de proteste antiguvernamentale şi vrea să se retragă în 2011.
Potrivit ministrului de externe yemenit, Abubakr al-Qirbi, un apropiat al şefului statului, acesta din urmă este pregătit pentru un transfer de putere. "Preşedintele Saleh este gata să analizeze toate posibilităţile, atât timp cât există angajamente serioase din partea opoziţiei privind iniţierea unui dialog cu partidul de guvernământ", a precizat Abubakr al-Qirbi.
Susţinut de partid şi aliat al SUA
Ali Abdullah Saleh le-a transmis vineri susţinătorilor săi, în timpul unui miting organizat la Sanaa, că acceptă să transfere puterea doar dacă are certitudinea că aceasta ajunge "în mâini sigure", reaminteşte BBC. Însă partidul lui Saleh, Congresul General Popular, i-a recomandat ieri să rămână preşedinte până în 2013.
Situaţia e complicată, deoarece populaţia nemulţumită nu cere doar demisia lui Saleh, ci şi a doi dintre membrii familiei sale. Este vorba de Ahmed, fiul preşedintelui, şi de Yahia, nepotul liderului yemenit. Ahmed este comandantul Găzii Republicane, iar Yahia - şeful forţelor de securitate. Asta în condiţiile în care Yemenul rămâne un aliat-cheie al Statelor Unite în lupta împotriva reţelei teroriste al-Qaida.
Semnale de la Washington
Gruparea al-Qaida din Peninsula arabică ar fi pregătită să organizeze un atentat, pentru a profita de agitaţia politică din întreaga lume arabă, îndeosebi din Yemen, scrie "Washington Post". Conform