"Premierul doreste cu nerabdare sa il slabeasca si sa il stanjeneasca si mai mult pe presedintele suspendat Basescu, care este, de fapt, cel vizat de nerabdarea lui Tariceanu de a schimba abordarea Romaniei fata de Irak", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Despre participarea Romaniei la Coalitia din Irak".
"Angajamentul guvernului Romaniei de a continua alaturi de coalitia din Irak a slabit considerabil dupa formarea guvernului "ultra-minoritar" al premierului Calin Popescu Tariceanu", se arata in telegrama, transmisa in contextul in care "premierul Calin Popescu Tariceanu este asteptat sa preseze pentru o decizie politica in CSAT, la mijlocul lunii mai, de a retrage toate trupele romanesti din Irak".
"In urma cu aproape un an, Presedintele Basescu a blocat primul apel al lui Tariceanu ca Romania sa se retraga din Irak. In acel moment, premierul nu avea controlul politic asupra CSAT, prezidat de Basescu si dominat de oameni numiti de el. De atunci, Tariceanu i-a eliminat din Guvern pe cei loiali lui Basescu, a exclus Partidul Democrat al lui Basescu din alianta de guvernamant si a contribuit la aranjarea unui vot prin care Basescu a fost suspendat pentru 30 de zile, cu posibilitatea ca el sa fie inlaturat permanent din functie in urma unui referendum national. Prin urmare, componenta CSAT s-a schimbat in favoarea lui Tariceanu, iar Parlamentul se grabeste sa elimine alte elemente pro-Basescu din guvern, inclusiv din serviciile de informatii, agentii care, pentru moment, sunt inca sub control prezidential direct. Surse din Ministerul Afacerilor Externe ne spun ca ministrul de Externe Cioroianu va confirma la Conferinta Ministeriala a NATO din Oslo ca Romania isi va mentine angajamentele de participare cu trupe la ISAF si Kosovo", se mai noteaza in telegrama.
In momentul in care a fost