Piețele de capital simt din plin efectele negative ale turbulențelor sociale și ale catastrofelor naturale din lume. BVB a reușit însă să se decupleze de trend și să scadă relativ puțin.
Cutremurul din Japonia și catastrofele care au urmat au aruncat în haos și piețele de capital din întreaga lume. După ce, inițial, yenul japonez s-a depreciat față de principalele valute, intervenția de calmare a autorităților nipone (în principal prin injectarea de lichiditate în piață, în valoare de peste 180 miliarde dolari) au dus moneda la cel mai înalt nivel față de dolar după Al Doilea Război Mondial.
Astfel, cursul s-a apreciat de la peste 83 de yeni pe dolar până la 76,4 yeni pe dolar. Nivel deloc pozitiv pentru mediul de afaceri din Japonia, în special pentru exportatori, care au nevoie de cel puțin 86 de yeni pe dolar pentru a atinge pragul de profitabilitate.
Inclusiv piața autohtonă, care se afla pe un minitrend de creștere în momentul dezastrului natural, a fost oprită din apreciere, iar acum se află în stagnare. Bursa de la București a reușit însă să se decupleze din nou de trendul internațional, astfel încât a trecut pe plus miercurea trecută, piața terminând ziua cu o creștere de 1,68%, în timp ce bursele dezvoltate consemnau scăderi.
„Elementele negative ce au survenit în ultima perioadă de pe piețele externe par să fie contrabalansate într-o bună măsură de o serie de aspecte pozitive ce au putut fi identificate strict în legătură cu piața noastră“, spune Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest. De altfel, evoluția mai mult stagnantă a pieței noastre nu justifică părerile conform cărora investitorii străini au efectuat vânzări pentru ieșiri semnificative din piață.
Din păcate, evoluția economiei globale din acest an va fi marcată de catastrofa din Japonia (care nu s-a încheiat încă) și de turbulențele din nordul Africii și