Stagnare sau o scădere de cel mult 15%. În acest interval va evolua în 2011 preţul apartamentelor, au declarat pentru gândul jucători importanţi ai pieţei rezidenţiale locale.
Creşterea economică, nivelul dobânzilor sau eventuale modificări aduse programului "Prima Casă" se numără printre factorii care ar putea avea un impact semnificativ asupra numărului de tranzacţii realizate, precum şi asupra nivelului la care acestea se vor încheia.
Notă discordantă face opinia omului de afaceri Ion Ţiriac, care afirma că ne aflăm în faţa unui minim al preţului locuinţelor şi că revenirea pieţei de profil este iminentă. "Cu o condiţie", precizează însă Ţiriac.
"Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut anul trecut cu 10%-15%. Pe segmentul vechi, preţurile apartamentelor din Capitală vor mai scădea în 2011 cu maximum 10%, existând premise reale şi pentru o stabilizare", spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. El subliniază însă că evoluţia preţurilor pe segmentul rezidenţial va depinde în primul rând de eventuala stabilizare economică şi de creşterea consumului. Şi viitorul programului guvernamental "Prima Casă" are un impact deosebit asupra pieţei. "În lipsa unei variante noi a programului Prima Casă, este posibil ca preţurile să scadă pe segmentul nou cu mai mult de 15%", a adăugat Pricop.
"Pe segmentul rezidenţial de lux, anul 2009 a marcat o scădere bruscă, de circa 30-40%, urmată de o stagnare care probabil că se va menţine şi anul acesta", estimează Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox. Reprezentantul agenţiei imobiliare precizează că, în prezent, preţul de vânzare al unui metru pătrat construit premium variază între 2.000 şi 3.000 de euro. "2012 ar putea aduce o creştere uşoară, de 5-10% pe an", susţine şeful DTZ. Argumentele sale sunt creşterea economică şi scăderea preconiza