Autorităţile au evacuat ieri muncitorii din clădirea reactorului nr. 2, unde nivelul radiaţiilor era de peste 1.000 de milisiverţi pe oră. La mai bine de două săptămâni de la cutremurul care a avariat grav centrala de la Fukushima, echipele de salvatori încearcă să împiedice un accident nuclear major.
Ieşenii care păzesc ţara de radiaţiii (GALERIE FOTO)
Potrivit datelor disponibile, ieri, în apa scursă în clădirea unde se află reactorul nr. 2 există o concentraţie extrem de mare - de 2,9 miliarde becquereli pe centimetru cub de iod-134, o substanţă radioactivă care înjumătăţeşte durata de viaţă în 53 de minute. În consecinţă, autorităţile japoneze au evacuat muncitorii deoarece nivelul radiaţiilor în apa acumulată era de 1.000 de milisiverţi pe oră.
Niveluri importante de radioactivitate au fost detectate şi în mare, generând temeri că unul sau mai multe reactoare şi-au pierdut etanşeitatea. Angajaţii uzinei Tokyo Electric Co. îşi continuă efoturile de a restabili conectarea la reţeaua de energie electrică, ceea ce ar creşte eficienţa răcirii reactoarelor.
De asemenea, muncitorii încearcă să injecteze apă dulce în bazinele unde e depozitat combustibilul nuclear uzat de la cele patru reactoare, pentru a preveni ca sarea cristalizată din apa de mare deja injectată să împiedice circulaţia apei reducând astfel efectul de răcire. Salvatorii japonezi folosesc în prezent apă dulce pentru a răci reactoarele 1, 2 şi 3, apa de mare utilizată până în prezent accelerând coroziunea şi putând prezenta pericole, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
Eroi şi erori
Între 300 şi 700 de de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi. Cine sunt ei? Greu de spus. Guvernul japonez vorbeşte despre „voluntari". TEPCO, firma care administrează centrala, nu dezvăluie numele