In februarie 2011, in Germania, 80.000 de locuri de munca pentru ingineri au ramas neocupate. In spitale, situatia este si mai tragica. Acum Berlinul este dispus sa ia masuri care sa faciliteze accesul strainilor la piata muncii din Germania.
SUA si Australia si-au dezvoltat, de-a lungul timpului, programe prin care atrag forta de munca inalt calificata. Germanii discuta despre acest subiect de ani de zile, fara insa ca dezbaterile sa se concretizeze in masuri de succes.
In Germania, multi straini desfasoara activitati care se deosebesc fundamental de pregatirea pe care au obtinut-o in urma absolvirii studiilor. Multi cercetatori din Europa de Est isi castiga painea in Germania, muncind in constructii, iar inginerii colecteaza taxe de la contribuabili. Exemplele de acest gen sunt multe.
Pentru a nu mai avea soferi cu facultate
In curand, asemenea paradoxuri vor lua sfarsit. Conform noilor planuri legislative ale Guvernului de la Berlin, imigrantii care au obtinut anumite calificari in strainatate vor fi ajutati in gasirea unui job pe masura pregatirii lor profesionale.
In acest fel, guvernantii incearca sa umple marile goluri din diverse sectoare ale pietei muncii germane.
"Este un lucru de neimaginat. In Germania, sa traiasca oameni carora sa le fie imposibil sa profeseze in conformitate cu specializarea primita in scoala. Noile prevederi, dupa mine, sunt si un semn de respect - sa le dai oamenilor posibilitatea de a-si arata capacitatile lor, insusite in decursul educatiei scolare. Pana acum nu ne-am descurcat destul de bine in aceasta privinta", spune Ministrul federal al Educatiei, Annete Schavan, citata de Deutsche Welle.
Facilitati pentru 300.000 de imigranti
Noutatea adusa de lege este ca strainii vor putea apela un numar de telefon special, de unde li se vor oferi in