Ţara noastră este pe ultimul loc în UE la absorbţia fondurilor structurale europene. Din 2007 am cheltuit doar 5% din cele 20 de miliarde de euro disponibile. Domeniul sănătăţii are la dispoziţie între 400 – 500 de milioane de euro, bani pe care-i mai putem cere doar până în 2013.
Cu doar 5% fonduri cheltuite din cele peste 20 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană ni le-a pus la dispoziţie începând cu anul 2007, România se află pe ultimul loc în UE într-un clasament al absorbţiei de bani europeni. Afirmaţia aparţine Aurei Răducu, directoarea Direcţiei Generale de Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, care a participat la finele săptămânii trecute la conferinţa „Finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate".
Mai avem doar doi ani
Aceste fonduri structurale şi de coeziune sunt nerambursabile şi reprezintă ajutorul pe care UE l-a dat României până în 2015, pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung a economiei şi societăţii. Banii ne-au fost oferiţi pentru diverse scopuri şi domenii, de la construcţii de drumuri şi reparări de nave de pescuit până la modernizare de şcoli şi spitale sau creare de noi locuri de muncă. Practic, pentru aceste fonduri mai pot fi depuse proiecte doar până în 2013, deci mai avem doar doi ani la dispoziţie. Între 2013 şi 2015 se mai pot face însă plăţi pe proiectele deja aprobate.
Directoarea din CE a împărţit banii rămaşi de absorbit la termenul-limită şi i-a ieşit o medie zilnică zdrobitoare: "Ar trebui să cheltuim cel puţin câte 15 milioane de euro zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica, ca să putem să-i acoperim la timp".
Nu mai putem să cerem alţi bani
Pasivitatea faţă de banii europeni are două tăişuri. „Necheltuirea acestor bani nu are doar un impact negativ asupra economiei, în sensul că întârzie dezvoltarea acesteia, dar din toamnă ne va fi şi mai greu, vom avea nevoie