Chiar dacă investitorii mari nu aleg acțiuni în funcție de dividende, investitorii mici și speculatorii caută să obțină și bonusurile pe care companiile le împart anual.
SIF Banat-Crișana (SIF1) a surprins puternic investitorii săptămâna trecută, când a anunțat majorarea dividendului oferit din profitul pe anul trecut cu 50%. Astfel, deși inițial intenționa să ofere un dividend brut de 0,04 lei pe acțiune, săptămâna trecută l-a urcat până la 0,06 lei pe acțiune.
Valoarea dividendelor este foarte importantă pe o piață în stagnare. Atunci când cotațiile nu se apreciază suficient pentru a oferi un randament bun investitorilor, dividendele aduc un bonus care poate face diferența dintre o acțiune căutată și una fără lichiditate. De altfel, dividendele anunțate de SIF-uri au fost și motivul pentru care titlurile societăților de investiții financiare au reintrat puternic în atenția investitorilor.
Deși bonusurile reprezentate de partea din profit pe care companiile o oferă acționarilor nu sunt importante pentru investitorii instituționali, pentru investitorii mici și pentru speculatori dividendele sunt un motiv de intrare la cumpărare. „Pe noi ne interesează foarte puțin dividendele, acestea pot să existe sau nu în funcție de evoluția anuală, mult mai importantă este posibilitatea ca o acțiune să se aprecieze în viitor”, spune Greg Konieczny, reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP).
Randament în scădere de la BRD
FP este unul dintre investitorii instituționali care a intrat la cumpărare în ultimul timp. Conform raportării către BVB referitoare la situația activului net de la sfârșitul săptămânii trecute, lichiditățile s-au redus cu circa 310 milioane lei, în timp ce valoarea portofoliului de acțiuni listate a crescut cu 835 milioane lei. Cea mai mare parte din această creștere este dată de aprecierea