După ce Traian Băsescu a fost ales preşedinte în 2009 cu sprijinul românilor din afară, liderul PNL propune ca emigranţii să poată vota doar dacă plătesc un impozit în ţară. Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a respins propunerea invocând faptul că diaspora trimite anual în ţară 5 miliarde de euro.
„Poate ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat", a afirmat Antonescu într-un interviu acordat publicaţiei italiene "gazetaromaneasca.com". Liderul liberal a adăugat că nu este opinia sa finală pentru că "e un subiect controversat" care „ar putea naşte polemici". „Dar cred că o dezbatere, atât asupra principiului, cât şi asupra metodei, merită făcută", a adăugat preşedintele PNL.
„Plec de la exemplul lui 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a spus Antonescu. „În fond, ca şi cetăţean, eşti coacţionar al statului. Nu poţi doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic," a declarat el în cadrul interviului.
Românii din Italia resping ideea
Antonescu a susţinut că introducerea taxării ar fi şi un mijloc de a preîntâmpina o eventuală fraudă pe care PDL ar putea să o încerce prin introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora. Ideea lui Antonescu a fost contestată de Asociaţia Românilor din Italia (ARI) printr-o scrisoare deschisă.
„În ultimii ani, banii trimişi de diaspora în România au ţinut în viaţă finanţele ţării. În fiecare an cel puţin 5 miliarde de euro ajung în ţară la familiile celor plecaţi, o contribuţie netă la economia României. Dreptul de a vota derivă din faptul că suntem cetăţeni români, nu din pl