După ce Guvernul a anunţat că taie cheltuielile publice, în Londra a fost organizat cel mai mare marş de protest de la războiul din Irak încoace. Peste 400.000 de angajaţi ai statului (profesori, asistenţi medicale, pompieri, funcţionari publici), dar şi studenţi sau pensionari s-au strâns în celebra piaţă Trafalgar, din capitala Marii Britanii. Oamenii au condamnat în special numărul mare de concedieri, pe care le-au numit "brutale".
Înspre seară, în jur de 300 protestatari foarte violenţi s-au rupt de mulţime şi au început luptele de stradă cu poliţia şi distrugerile clădirilor. Printre "ţintele" vizate s-au numărat, în general, locuri asociate cu banii sau luxul: hotelul Ritz, ceasul olimpic instalat în mijlocul Londrei, o reprezentanţă Porsche, dar şi bănci sau firme despre care se spune că nu îşi plătesc datoriile la stat.
Peste 200 de oameni au fost arestaţi sâmbătă noapte, iar duminică au avut loc operaţiuni masive de curăţare a zonelor devastate de protestatari. 31 de poliţişti au fost răniţi în timpul revoltei, dintre care 11 au avut nevoie de spitalizare.
Suspecţii sunt arestaţi preventiv în 21 de secţii de poliţie din Londra, în timp ce autorităţile urmăresc imaginile filmate de camerele de supraveghere care au surprins incidentul. Oamenii legii vor încerca să stabilească vinovăţia protestatarilor capturaţi.
"Jos mâinile de pe Libia", unul din mesajele din piaţa Trafalgar
În piaţa Trafalgar, doar câţiva oameni au fost răniţi uşor. Mai mult au avut de suferit monumentele: protestatarii au scrijelit pe unul dintre cei patru lei de bronz mesaje de genul "răzbunare" sau "conservatorii sunt o mizerie". Iar ceasul olimpic a fost pictat cu vopsea roşie. De asemenea, statuia Regelui Charles I a fost "împodobită" cu o pancartă cu mesajul: "Jos mâinile de pe Libia".
John Williamson, un turist de 60 de