Dubele intră unele după altele în „oraşul” în care femei îngropate până la brâu în gunoi sortează grămezi mai înalte decât ele de resturi, ca într-un imens malaxor care adună tot ce poate mintea umană cuprinde în noţiunea de „gunoi”.
Cartierul de la marginea oraşului Cairo pare să fi adunat întreg gunoiul lumii pe străzile neasfaltate şi pe acoperişurile dărăpănate ale locuinţelor. În acest Cairo păpuşile sunt încropite din resturi şi copiii se trezesc de la 5 dimineaţa să joace rolul gunoierilor.
Zabbaleenii sunt locuitorii unui cartier de la marginea oraşului Cairo numit şi „Oraşul Gunoaielor”. Întegul decor pare rupt din filme. Mai multe documentare au prezentat de-a lungul timpului situaţia acestor oameni care trăiesc din gunoaiele adunate din Cairo şi care, spre deosebire de companiile moderne de reciclare, reciclează în jur de 80% din gunoaie.
Documentarul lui Mai Iskander, "Garbage Dreams", prezentat săptămâna trecută în cadrul festivalului One World Romania, ilustrează momentul dificil prin care comunitatea trece în momentul în care reprezentanţii primăriei din Cairo semnează contracte cu firme străine de colectare a gunoiului. Locuitorii din Cairo au de suferit din cauză că trebuie să îşi ducă gunoiul până în stradă şi nu mai pot să îl lase în faţa uşii, mediul are de suferit pentru că nu se mai reciclează la fel de mult, iar zabbaleenii îşi pierd singura sursă de venit.
Cea mai mare diferenţă între metoda tradiţională de reciclare şi metoda mecanizată este că prima are un randament de 80%, iar ultima 20%. Chiar dacă este probabil cea mai eficientă metodă de reciclare existentă, ea este şi foarte controversată.
Zabbaleenii trăiesc printre gunoaie şi aleg cu mâinile goale sticlele de plastic de cutii de metal sau resturi de mâncare. Astfel, chiar şi cele mai mici gunoaie pot fi recicl