Salutul constituie "prima impresie", transmite un mesaj important despre persoana care îl face şi respectul pe care îl are pentru ceilalţi.
Deşi strângerea de mână în stil occidental este forma acceptată de salut în lumea afacerilor internaţionale, ar trebui să te informezi înainte să pleci în vizită într-o ţară pe care nu o cunoşti prea bine. Un salut greşit poate avea efecte pe termen lung!
Cele mai multe întâlniri internaţionale încep cu strângerea de mână occidentală, urmată de salutul tradiţional al celeilalte ţări, însă salutul s-ar putea încheia după strângerea de mână, potrivit Mediafax.
Dacă aveţi o întâlnire în afara ţării, trebuie să notaţi că e obligatoriu să daţi mâna cu toţi cei aflaţi în sală, atât la sosire, cât şi la plecare. Omiterea unora va fi remarcată şi interpretată drept respingere.
Iată câteva moduri în care aţi putea fi salutat când aveţi întâlniri de afaceri în străinătate:
China- Este acceptat gestul occidental de a da mâna, dar acesta se va face apucând mai uşor cealaltă persoană de mână şi cu o mişcare similară celei de pompare. Chinezii îşi lasă uşor privirea în jos în semn de respect pentru cel pe care îl salută, iar a te uita în ochii lor poate fi perceput ca lipsă de respect.
Japonia - Atât strângerea de mână, cât şi plecăciunea sunt forme acceptate de salut în cercurile de afaceri internaţionale, aşa că luaţi distanţa corespunzătoare faţă de persoana pe care urmează să o salutaţi. Dacă daţi mâna, faceţi-o uşor, iar dacă sunteţi întâmpinaţi printr-o plecăciune, răspundeţi la fel.
Rusia - Ruşii folosesc o strângere de mână fermă, şi uneori foarte fermă, atunci când îşi întâmpină oaspeţii. Dacă v-aţi mai întâlnit cu altă ocazie cu persoana respectivă, vă puteţi aştepta ca salutul să includă şi o îmbrăţişare. Bărbaţii ruşi îşi sărută de obicei musafirii (bărbaţi şi