Ion Caramitru, preşedintele UNITER
Neuitatul actor din „Copiii Paradisului", Jean-Louis Barrault, fondatorul unei trupe, director al teatrelor „ Odéon"şi „Rond-Point", vedea în arta scenei primul ser inventat de umanitate pentru a se proteja de boala angoasei.
În 1961, la cel de al 9-lea Congres Mondial al „Institutului Internaţional de Teatru", Finlanda propunea, prin Arvi Kivimaa, crearea „Zilei Mondiale a Teatrului". Din 1962, în fiecare an, ziua de 27 martie, data deschiderii stagiunii din acel an a Teatrului Naţiunilor din Paris, a fost celebrată de Centrele Naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru şi de alte comunităţi internaţionale ale acestei arte. De fiecare dată, o personalitate a lumii teatrale adresează un mesaj internaţional, tradus în peste 20 de limbi, citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiilor din seara acestei zile în teatre din întreaga lume şi difuzat de radiourile şi televiziunile de pe cinci continente. Primul Mesaj Internaţional, din 1962, a fost semnat de Jean Cocteau.
Mesajului i se adaugă numeroase manifestări de la cele ale unui teatru la manifestări populare. Anul acesta, mesajul internaţional, intitulat „Pentru un teatru în slujba omului", este adresat de dramaturgul, actriţa, regizoarea şi profesoara de teatru Jessica A. Kaahwa, din Uganda, recunoscută pe plan internaţional pentru activitatea ei umanitară, care consideră arta teatrală „un puternic instrument al păcii şi reconcilierii". „Teatrul pătrunde cu subtilitate în sufletul omului cuprins de teamă şi suspiciune, transformând imaginea sinelui şi deschizând o lume de opţiuni în faţa individului şi a comunităţii. El poate conferi sens realităţilor zilnice, împiedicând un viitor nesigur. El se poate angrena în politicile umane în moduri simple şi directe. Fiind atât de cuprinzător, teatrul poate constitui o experienţă capabilă de a depă