Autorităţile de la Damasc au decis ridicarea stării de urgenţă aflată în vigoare din 1963, a declarat duminică pentru AFP Bussaina Shaabane, consilier al preşedintelui Siriei, Bashar Al-Assad.
"Decizia de abrogare a legii privind starea de urgenţă a fost deja luată, însă nu ştiu când va fi pusă în aplicare", a afirmat oficialul sirian.
Aflată în vigoare după sosirea la putere a Partidului Baas în martie 1963, legea impune restricţii privind libertatea de întrunire şi deplasare, şi permite arestarea suspecţilor sau a persoanelor care "reprezintă o ameninţare la adresa securităţii".
Totodată, legea permite interogarea persoanelor, supravegherea comunicaţiilor şi controlul prealabil al jurnaliştilor, publicaţiilor, posturilor de radio şi a altor mijloace media.
Siria se confruntă, din 15 martie, cu proteste puternice împotriva regimului lui Bashar Al-Assad.
Consilierul preşedintelui a anunţat că cel puţin 12 persoane au fost ucise în confruntările de sâmbătă din oraşul Latakia între forţele de ordine şi oponenţi ai regimului.
Potrivit autorităţilor, de la izbucnirea protestelor s-au înregistrat 27 de morţi, incidentele având loc în diverse orasş - la Homs, Sanamen, Daraa şi Latakia.
Activiştii pentru drepturile omului spun însă că bilanţul morţilor este mult mai ridicat, trecând de 125 de victime. Numai miercuri ar fi fost ucise 100 de persoane în înăbuşirea sângeroasă a protestelor de la Daraa, oraşul tribal din sudul ţării care a devenit simbol al protestelor.
Siria este dominată de membrii minoritari ai secţei alawite, desprinse din islamul siit, un fapt care trezeşte resentimente în rândul majorităţii sunnite a celor 22 de milioane de locuitori. În Latakia există un număr semnificativ de alawiti.
ONU, UE şi SUA au criticat reprimarea revoltelor din Siria. Doar preşedintele venezuelean Hugo Chavez a acuzat sâ