O subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon, pe o porţiune foarte mare, are loc în aceste zile deasupra Polului Nord. Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta ţările din Europa de Est în perioada 30-31 martie.
Efectele diminuării stratului de ozon nu vor afecta ţara noastră, "în mod sensibil", cred însă experţii ANM. "Diminuarea stratului de ozon (aflat în atmosfera foarte înaltă, la cam 32-35 de kilometri faţă de suprafaţa terestră) nu e foarte intensă deasupra teritoriului României, nici azi, nici în zilele următoare", a declarat pentru gândul Roxana Bojariu, climatolog ANM. "Modelele de predicţie bazate pe date de observaţie, care ţin cont şi de mişcările atmosferice în zona înaltă, sugerează existenţa unor concentraţii de ordinul a 300-350 de unităţi Dobson deasupra ţării noastre. O diminuare serioasă a stratului de ozon înseamnă concentraţii mai mici de 220-200 de unităţi Dobson. Astfel de concentraţii reduse de ozon în atmosfera înaltă se vor înregistra, în zilele următoare, la nord şi nord-est de România, în peninsula Scandinaviei, nordul Câmpiei Ruse până la Urali", explică Bojariu.
Ce a provocat fenomenul
Măsurătorile de la Polul Nord au fost realizate cu ajutorul unei reţele internaţionale formată din peste 30 de staţii de sondare a stratului de ozon, aflate în zona arctică şi subarctică. Acestea au constatat o subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon, pe o porţiune foarte mare deasupra Polului Nord. Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta Scandinavia şi Europa de Est, în perioada 30-31 martie. "Pierderea ozonului se produce foarte repede şi nu credem că se va opri în următoarele 10-14 zile", spune Markus Rex, un climatolog al institutului, citat de EurActiv. El a mai precizat că este "absolut posibil" ca straturile foarte subţiri ale fâşiei de ozon să se transforme în "găuri de ozon".
Deficitu