Banii proveniţi din extracţiile de ţiţei ale ţării sunt folosiţi pentru finanţarea universităţilor publice, dar şi a programelor de cercetare. Petrobas, compania de stat petrolieră care a găsit noi rezerve, a vărsat 700 de milioane de dolari în programe universitare de ştiinţă şi tehnologie în ultimii trei ani.
Când Dilma Rousseff a devenit preşedinte al Braziliei la începutul anului, a numit rezervele de petrol ale ţării „paşaportul către viitor". Însă, transformarea a celor între 50 şi 150 de milioane de barili de petrol într-o societate sănătoasă pare a fi o sarcină uşor nerealistă, comentează jurnaliştii de la portalul World University News.
Este nevoie de o nouă elită de cercetători care să dezvolte tehnologiile necesare pentru a exploata aceste rezerve petroliere, cât şi de o armată de ingineri pentru a construi o vastă arie de maşinării care să funcţioneze în ocean, dar şi în rafinării.
Petrobas, gingantul petrolier al statului brazilian, a făcut o masivă investiţie în sistemul universitar. A finanţat programe de ştiinţă şi tehnologie cu 2,8 milioane de dolari, între 2007 şi 2009, dintre care 700 de milioane de dolari au ajuns la universităţile şi institutele de cercetare. Cu aceiaşi bani, au fost create 50 de reţele de colaborare între universităţi, institute tehnice şi de cercetare din toată ţara. Reţeaua ar trebui să se ocupe şi de formarea inginerilor. Până acum, 110 universităţi participă la acest program.
„Importanţa acestei investiţii este foarte mare pentru că include atât predarea, cât şi cercetarea şi dezvoltarea, ajutând universităţi din fiecare regiune a ţării", spune profesorul Dimas Dias Brito, care coordonează un centru nou de geoştiinţă aplicată, cu accent pe explorarea de petrol - institut care a primit 5,5 milioane de dolari de la Petrobas.
Deficit de ingineri
Cu toate acestea, există în