”PNL, partid de centru dreapta, este dupa un sir de infrangeri consecutive. Dupa pierderea guvernarii, in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, partidul a inregistrat o performanta slaba la europarlamentare in iunie 2009, iar candidatul PNL la prezidentiale sta rau in sondaje. O aparenta incercare de a diferentia partidul si pe Antonescu de imaginea pro-americana a lui Basescu risca sa indeparteze alegatorii si sa puna pe PNL stampila anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata intr-o telegrama din 2009, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: "Romania - Partidul National Liberal, prins in depresii estivale”.
”Analisti si insideri din partid il percep in mod corect pe Antonescu ca pe un candidat neconvingator, paralizat de catre o structura slaba de partid, de factiuni interne si de absenta unor idei proaspete pe parcursul campaniei. Pozitiile exprimate in cadrul platformei candidatului la prezidentiale, care sugereaza o usoara inclinare a politicii externe de la Statele Unite catre Rusia, par sa fie lipsite de substanta si menite sa distinga partidul de pozitiile lui Basescu percepute ca pro-americane. PNL risca sa fie definit de catre public (si de catre noi) ca visceral anti-Basescu si mai nimic altceva”, se arata in telegrama.
Oficialii americani noteaza ca ”slabiciunile PNL sunt numeroase: pierderea unor parlamentari si, in consecinta, caderea moralului in partid, o noua conducere, inca neprobata, activismul insuficient si numeroase filiale dezorganizate. In plus, cativa consultanti care lucreaza pentru Antonescu descriu procesul de decizie din partid ca fiind haotic, lantul de comanda raspunzand incet noilor provocari, si noteaza mesajele confuze de mobilizare la vot - in special in zonele urbane. Partidul nu are experienta PDL si PSD in numaratoarea voturilor si in identificarea comportamentelor electorale”.