Bolile cu transmitere sexuală care afectează femeile - o necunoscută chiar pentru femei. Iată ce arată un studiu GFK. Doar o treime dintre români sunt conştienţi de faptul că nici o metodă contraceptivă nu te apară de contractarea unei boli cu transmitere sexuală şi nu este 100% sigură.
Majoritatea românilor crede că prezervativul este o metodă contraceptivă suficientă pentru a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dar conştientizează că schimbarea frecventă a partenerului creşte riscul de a contracta o BTS, chiar dacă se foloseşte prezervativ.
Aproape jumătate dintre bărbaţi ştiu că bolile cu transmitere sexuală pot fi contractate şi pe cale orală, în timp ce femeile sunt mai prost informate privind acest aspect. Potrivit Studiului GFK o treime dintre adulţii intervievaţi ştiu că atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu aşa-numitele BTS - boli cu transmitere sexuală.
Tot acest studiu arată că, în general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală sunt SIDA, sifilis şi hepatita, recunoscute de aproape toţi respondenţii.
Doi din trei adulţi cu vârsta între 18 şi 50 ani din mediul urban afirma ca pot să spună multe lucruri despre SIDA, iar tinerii până în 25 de ani declară că sunt foarte bine informaţi despre aceasta. Există un grad de familiaritate relativ scăzut în ceea ce priveşte multe dintre bolile cu transmitere sexuală care afectează în special femeile - candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza.
Sub 25% dintre cei chestionaţi cunosc detalii despre aceste boli. Chiar dacă sunt boli cu manifestare în principal la femei, ele obţin un grad de familiaritate sub medie chiar şi în rândul acestora. Studiul a fost realizat de GfK Healthcare România prin intervievarea online a unui număr de 600 respondenţi utilizatori de Internet cu vârsta între 18 şi 50 de ani din mediul urban. Li