Gazprom joacă un rol pe care nici o altă firmă sau mecanism nu l-au jucat sau îl vor juca prea curând, în treburile interne ale Rusiei, influenţând implicit şi relaţiile internaţionale şi perspectiva geopolitică a ţărilor lumii.
Catre sfârşitul epopeii Uniunii Sovietice, în plină agonie a sistemului, Viktor Cernomîrdin, fost ministru al gazelor în URSS, a hotărât transformarea ramurii gazelor în una de sine-stătătoare, ce va reuşi să supravieţuiască prăbuşirii colosului politic, haosului economic ce s-a instaurat la începutul anilor 1990,ba chiar va reuşi o tranformare extraordinară. Jocurile politice s-au intensificat în epoca Elţîn. Au loc conflicte puternice la nivelul conducerii statului rus pentru influentarea si controlul companiei.
Gazul - noua arma a manipularii
"Gazprom reprezintă o armă în mâinile Kremlinului" - subliniază Valeri Paniuşkin, ziarist rus ce a realizat o anchetă asupra acestui colos industrial, publicand alaturi de Mihail Zigar o carte aparuta si in tara noastra. Dupa părerea sa, preţul gazului metan este o unealtă de manipulare. "Cea mai simpla cale de manipulare a partenerilor politici e preţul gazului metan". Şi cum marile puteri europene au nevoie de gazul rus, afirmatia jurnalistului rus pare justificata. Germania depindea în proporţie de 45% de gazul rusesc, Austria în proporţie de 75 %. Mai precis de Gazprom, giganticul concern aflat sub controlul statului rus. Gazprom nu numai ca varsă sume imense în vistieria statului, dar a devenit şi un important mijloc de presiune fata de unele ţări. Dacă e sa ne luăm doar după rezervele sale gigantice, conexiunile politice imbatabile si chiar deţinerea unui grup de presă, Gazprom-Media, Gazprom este un colos de neocolit, atât în Rusia, cât şi pe piaţamondială a energiei.
Citiţi continuarea pes site-ul Historia.ro.