Peste 34.000 de cereri de insolvenţă erau pe rol la sfârşitul anului trecut, pentru care masa credală se ridica la 51,3 miliarde lei (12,2 miliarde euro). Totuși, debutul anului 2011 are semne bune.
Numărul firmelor pentru care s-au deschis procedurile de insolvenţă în februarie a crescut față de prima lună a anului cu 15%, la 1.925, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În ianuarie 2011, s-au înregistrat numai 1.677 dosare de insolvenţă. Cumulat însă pe primele două luni, numărul insolvenţelor este în uşoară scădere, cu circa 3% față de aceeași perioadă din anul precedent.
„Se observă o uşoară scădere a numărului de dosare de insolvenţă deschise în primele două luni, comparativ cu perioada similară de anul trecut. Situaţia nu este însă relevantă pentru a putea anticipa o tendinţă. Acum, instanţele se pronunţă ceva mai repede în dosarele de insolvenţă, în termen de circa 6 luni, având și cazuri rezolvate în 3-4 luni, deşi până nu demult aveam termene şi de peste un an. În plus, au ajuns să se discute şi 20 de dosare pe şedinţă, faţă de numai 10 anul trecut“, ne-a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Potrivit acestuia, circa jumătate din insolvenţele deschise în perioada ianuarie-februarie sunt pentru cereri depuse de creditori în finalul anului trecut, iar cealaltă jumătate reprezintă insolvenţe cerute de debitori.
O altă statistică din partea ONRC ne arată, pentru intervalul ianuarie-februarie din 2011, că numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a scăzut într-un ritm impresionant, cu 62%, până la 4.902, situaţia fiind şi mai surprinzătoare la nivelul dizolvărilor voluntare - scădere cu 69,3%, până la 546 de cazuri. În schimb, a crescut numărul radierilor voluntare, cu 11%, până la 6.952, dar, ca un semn pozitiv, a crescut număr