Demisia premierului portughez, Socrates, îndreaptă Portugalia direct către ajutorul financiar al Uniunii Europene.
Mai exact, este vorba despre respingerea măsurilor de austeritate ale Guvernului Socrates de către Parlamentul de la Lisabona. Deja se fac estimări asupra nivelului pachetului de susţinere la care va apela Portugalia, care va ajunge, probabil, la 75 miliarde de euro. Portugalia va fi a treia ţară europeană care apelează la fondul de urgenţă, după Grecia care a primit 110 miliarde euro şi Irlanda cu 67,5 miliarde euro.
La începutul anului, Portugalia părea că a găsit soluţii pentru a nu apela la un împrumut de urgenţă. În luna ianuarie, Guvernul portughez a reuşit să se împrumute cu 1,25 miliarde euro la dobânzi, în scădere, de 6,7 % pentru obligaţiuni cu scadenta la 10 ani. Analiştii au considerat acel împrumut ca pe un test reuşit. Din ianuarie până în martie, lucrurile s-au schimbat. Agenţiile de rating au început să deterioreze calificativele acordate.
Recent, în 16 martie, agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul de ţară cu două trepte şi nu a fost prima retrogradare a ratingului din acest an. Dincolo de scăderea calificativelor, agenţiile de rating au prognozat şi că economia portugheză va continua să se contracte. Standard & Poors a sugerat că Portugalia ar putea fi vulnerabilă în faţa unei retrageri neaşteptate a creditorilor, datoriile acesteia fiind în prezent deţinute de investitori străini în proporţie de 54 %. De asemenea, randamentele la obligaţiunile portugheze au ajuns până la 8,28 % pentru titlurile la termen de cinci ani, un cost foarte mare, ţinând cont că Portugalia va trebui să achite 9 miliarde de euro până la jumătatea acestui an.
Lucrurile au devenit clare în momentul în care programul de austeritate propus de Guvernul Socrates nu a fost acceptat de Parlament. Pachetul de măsuri de aust