Bancherii au cele mai mari dureri de cap în judeţele Galaţi şi Ialomiţa, unde ponderea restanţelor - ratele neplătite la timp - a trecut de 14%, nivel aproape dublu faţă de media pieţei.
Şomajul ridicat şi imprudenţa bancherilor din anii de creştere economică pun în continuare presiune pe calitatea portofoliilor de credite, astfel că în nouă judeţe ponderea restanţelor a ajuns să se exprime prin două cifre, arată datele BNR. La nivelul pieţei, sumele restante au urcat la 17,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro) la sfârşitul lunii februarie, reprezentând 8% din soldul total al creditelor acordate populaţiei şi companiilor.
Cea mai mare rată a restanţelor era înregistrată luna trecută în judeţul Galaţi, unde ratele restante reprezentau 14,1% din totalul împrumuturilor, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de sfârşitul lunii ianuarie, sumele pe care clienţii le aveau de achitat însumând 568 milioane lei. Şomajul ajungea la 9,4% în judeţ la sfârşitul lui februarie, faţă de o medie de 6,6% la nivel naţional, principala cauză fiind dependenţa economiei de doar câteva ramuri industriale.
Bancherii locali spun că firmele din judeţ sunt dependente de combinatul siderurgic deţinut de Arcelor Mittal şi de şantierul naval, industrii care s-au comprimat puternic în ultimii doi ani, astfel că multe companii şi-au redus activitatea şi au renunţat la o parte din angajaţi. Şi în Ialomiţa, unde şomajul ajunge la 9%, ponderea sumelor restante în total împrumuturi a urcat la 14% luna trecută, dublu comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.
Bistriţa-Năsăud, care s-a situat mult timp pe primul loc în clasamnetul judeţelor cu cea mai mare rată a restanţelor, a coborât pe poziţia a treia la sfârşitul lui februarie, ponderea întârzierilor la plată în total împrumuturi fiind de 13,1%.
Încă din vara lui 2008, când bancherii se grăbeau să vândă c