România alocă anual circa 10% din banii destinați recalificării profesionale a șomerilor pentru a scoate pe piața muncii bucătari, patiseri, cofetari și brutari. Fostul ministru al Muncii, Mihai Șeitan, își exprima în urmă cu un an nemulțumirea că în urma cursurilor de recalificare plătite din banii statului au iesit pe bandă rulantă cofetari și frizeri, care au ajuns să-și folosească noile aptitudini mai degrabă în propria gospodărie. De ce continuăm să recalificăm oameni în meserii care nu se cer?
Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Planul Național pentru formare profesională pentru acest an prevede instruirea în ale gătitului a 3481 de șomeri, în condițiile în care, la nivel național, sunt disponibile în prezent doar 97 de locuri de muncă pentru bucătari și niciunul pentru patiseri și cofetari.
Camelia a beneficiat de astfel de cursuri de recalificare și a devenit, din vopsitor caroserie, patiser. După mai bine de 20 de ani petrecuți pe bandă în uzina de la Mioveni, a sperat că își va găsi un loc de muncă făcând ceea ce îi plăcea: gătind. După finalizarea cursurilor de patiser-cofetar femeia în vârstă de 48 de ani nu și-a găsit de lucru.
A ajuns, în cele din urmă, să se angajeze ca bonă. Și-a folosit din plin noile îndeletniciri când a făcut tortul de nuntă al fiicei sale. ”Nu pot să spun că nu m-a ajutat deloc. Că mai iau și eu un ban pentru câteun tort făcut pe ici pe colo. Și la nunta aleia mici tot eu am făcut tortul și a ieșit bun”, ne-a povestit Camelia.
Instruim bucătari pentru vestici
Un posibil răspuns a oferit președintele ANOFM, Silviu Bian, într-un interviu acordat adevarul.ro în luna noiembrie: oameni recalificați în aceste meserii se vor duce să lucreze în străinătate în industria turismului.
”Domnul ministru Şeitan avea o problemă că sunt multe cursuri de cofetar