La mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului „Bani pentru amendamente", PSD Bucureşti ar trebui să decidă dacă-l exclude sau nu pe Adrian Severin. Verdictul aşteptat astăzi vine în contextul în care „Sunday Times" a publicat încă un nume implicat.
Chiar dacă pentru liderul PSD, Victor Ponta, subiectul Adrian Severin este „închis" şi astăzi ar trebui ca PSD Bucureşti să facă oficiul de a-l da afară din partid, nu sunt excluse însă unele surprize. În primul rând, am putea avea o amânare a verdictului, în condiţiile în care preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, spunea că dosarul Severin va fi analizat mai întâi de Comisia de etică a organizaţiei, iar fostul vicepremier este invitat la discuţii. O nouă amânare în luarea unei decizii de către PSD nu ar face însă decât să accentueze iritarea oficialilor europeni, în condiţiile în care pe holurile Parlamentului European se vorbeşte chiar de posibilitatea excluderii social-democraţilor din grupul socialiştilor europeni.
Ce pârghii are Severin pentru a contesta o excludere
În cazul în care PSD Bucureşti decide excluderea sa din partid, în ciuda lobby-ului intens intern făcut în aceste zile, Adrian Severin poate ataca măsura la Comisia de Integritate a PSD. În plus, fiind şi vicepreşedinte al partidului, ales într-un congres, o decizie de excludere ar trebui, teoretic, să fie validată tot într-un congres. Până acum însă, în cazuri similare, s-au pronunţat doar Biroul Permanent Naţional şi Comitetul Executiv al PSD.
Apoi, chiar dacă ar fi exclus astăzi din PSD, rămâne în continuare problema demisiei din PE, în condiţiile în care această decizie aparţine exclusiv eurodeputatului. Or, Severin a spus deja răspicat, în mai multe rânduri, că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum au făcut austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler.
În cazul în care fostul vicepremier ar demi