Centrala nucleară de la Cernavodă are probleme. Echipa de intervenţie, formată din şapte oameni, nu poate face faţă unui accident, caz în care reacţia Guvernului român ar putea fi serios pusă la încercare.
Reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare - CNCAN se mândreau cu grupa de intervenţie, dar admit că echipamentul este învechit, iar antrenamentele se fac destul de rar.
Într-o telegramă din 28 ianuarie 2009, oficialii americani fac referire la incapacitatea CNCAN de a interveni în caz de dezastru. În 2008, de-a lungul câtorva luni, un diplomat american a vizitat de mai multe ori centrala nucleară de la Cernavodă. De fiecare dată a fost însoţit de reprezentanţi ai CNCAN: Lucian Biro, director general, şi Sorin Repanovici, şeful Serviciului Intervenţie Fizică la instalaţii nucleare. Pe lângă Cernavodă, diplomatul american a vizitat şi Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare - RAAN.
Oficialul american a discutat cu Repanovici în mod special abilitatea CNCAN de a răspunde în cazul unor evenimente radioactive fie accidentale sau intenţionate. Repanovici s-a arătat mândru de echipa sa, dar a precizat că echipamentul de protecţie al acestora era expirat, iar antrenamentele au loc circa o dată pe lună. "Ceea ce este probabil insuficient", preciza oficialul CNCAN.
Repanovici era convins că în cazul apariţiei unor probleme la centrala nucleară membrii echipei vor acţiona rapid. Americanii au tras însă alte concluzii: autorităţile române iau foarte în serios responsabilitatea legată de siguranţa materialelor nucleare, iar măsurile de siguranţă reduc şansele unui incident nuclear. Totuşi, un incident în care material radioactiv ar putea fi degajat, Guvernul ar fi greu pus la încercare.
Antrenamentele pentru situaţii de urgenţă tind să fi