Destabilizarea regimului baathist din Siria, aflat la putere 47 de ani, după reprimarea violentă a protestelor din mai multe oraşe, poate schimba în mod dramatic raporturile de putere din Orientul Mijlociu.
Numărul celor ucişi de forţele de securitate a fost estimat între „câteva zeci" şi „peste o sută" în localitatea Daraa din sud, alimentând furia sirienilor care au incendiat deja un sediu al partidului de guvernământ şi au doborât o statuie a fostului preşedinte Hafez al-Assad, tatăl actualului şef al statului, Bashar.
Sâmbătă, în oraşul-port Latakia - locul de origine al clanului Assad - au avut loc confruntări între militari şi insurgenţi soldate cu 12 morţi. Situaţia devenise ieri suficient de gravă pentru ca un consilier al preşedintelui să anunţe că „a fost luată decizia de abrogare‘‘ a legii privind instituirea stării de urgenţă, în vigoare din 1963, de la venirea la putere a partidului Baath. Abrogarea legii, care, la fel ca în Egipt, a fost folosită pentru reprimarea oricărei forme de opoziţie politică, ar trebui să aibă drept efect eliberarea a mii de deţinuţi şi Bashar Al-Assad speră ca această decizie să domolească elanul revoluţionar al străzii. Cu toate acestea s-ar putea să fie o simplă tragere de timp, pentru că sursa citată nu a putut să ofere detalii cu privire la momentul în care abrogarea „va intra în vigoare". Între timp, guvernul a adus întăriri la Latakia pentru a „proteja populaţia‘‘ multiconfesională a oraşului de „extremiştii musulmani‘‘ pe care i-a acuzat că se află în spatele confruntărilor. Latakia este, între altele, portul în care Iranul ar putea construi o bază navală şi regimul de la Damasc nu îşi poate permite să îl piardă.
Siria, braţul Iranului în Orient
Dacă protestele din Bahrain şi poziţia vulnerabilă în care se află Egiptul au întărit influenţa Iranului în regiune, o eventuală prăbuşire a regimului lu